%40'a varan yeni yıl indirimlerini kaçırmayın!

Business Marketing Nedir?

Business Marketing bütünsel pazarlama veya markalar arası pazarlama olarak da sıkça kullanılan bir kavramdır. Markalar arası pazarlama dinamik bir yapıya sahip olduğundan B2B kapsamında dahil edilse de farklı noktaları ve benzer yanları da bulunmaktadır.
Business Marketing Nedir?

Türkçe karşılığı Ticari pazarlama olan bu kavram, bireylerin veya kuruluşların ticari işletmeler, hükümetler ve kurumlar dahil olduğu bir pazarlama uygulamasıdır. Başka şirketlere veya kuruluşlara ürün veya hizmet satmak ve farklı işleri teşvik etmenin ve kârı artırmanın bir yoludur.

Business Marketing bütünsel pazarlama veya markalar arası pazarlama olarak da sıkça kullanılan bir kavramdır. Markalar arası pazarlama dinamik bir yapıya sahip olduğundan B2B kapsamında dahil edilse de farklı noktaları ve benzer yanları da bulunmaktadır.

Amerikan Pazarlama Birliği'ne göre, bir kuruluşun pazarlama satış gücü, müşterilerle ilişkiler oluşturmak ve sürdürmekten büyük ölçüde sorumludur. İş pazarlamacıları genellikle müşterileriyle yakın çalışır, bu nedenle güçlü müşteri hizmetleri becerileri yüksek önceliğe sahiptir. Diğer işletmelere ulaşmak için kuruluşlar genellikle ticari dergiler ve doğrudan posta gibi ticari pazarlama kanallarını kullanır.

Bussines Marketing nedir sorusuna cevap aldığımıza göre detaylarını da incelemek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Bussines Marketing Çeşitleri Nedir?

İşletmeden tüketiciye (B2C) pazarlama, işletmeden işletmeye (B2B) pazarlama veya işletme pazarlaması gibi, ürün tekliflerini rekabetçi bir şekilde konumlandırmak, markayı tanıtmak ve şirketi verimli bir şekilde kullanmak için ürün, fiyat, yerleşim ve promosyona dayanır. Kaynaklar. Tüketici pazarlamacılarına benzer şekilde, iş pazarlamacıları, ürünlerin ve promosyon yöntemlerinin birbirini tamamlamasını ve desteklemesini sağlamak için entegre bir pazarlama iletişimi stratejisi oluşturmalıdır. Business marketing çeşitleri bu temel kavramlar üzerinde yoğunlaşır.

B2B pazarlama, her tür işletmeyi ve endüstriyi kapsar. B2B satışları, tüketici satın alımlarından çok daha büyük olma eğiliminde olduğundan, ticari pazarlamacılar, hedef kitlelerine ulaşmak için farklı kanallar kullanır. Sektör teknik incelemeleri, ticari fuarlar, kurumsal web siteleri ve web yayınları genellikle marka bilinirliği oluşturmak ve potansiyel müşteriler oluşturmak için tanıtım taktikleri olarak kullanılır. B2B markalarının önemli bir kısmı, web trafiğini çevrimiçi kanallarına yönlendirmek ve potansiyel müşterileri markalarına çekmek için podcast'ler, sosyal ağlar ve blog siteleri dahil olmak üzere sosyal medyayı kullanır.

Pazarlama Modellerinin Kısa Tanımları

B2B: Türkçe karşılığı şirketten şirkete olan bu pazarlama tanımı, şirketler arasındaki satışları ve iş faaliyetlerini belirtmektedir. Burada amaç iki şirketinde kazanmasıdır ve kazan kazan mantığı bulunmaktadır. B2B alanında neler yapılıra gelecek olursak şirketler arası ticaret, operasyonel iş birlikleri, alım satım anlaşmaları gibi örnekler verilebilir. Ülkemizde ve dünyadaki şirketleri incelediğimiz zaman B2B anlayışını benimsediklerini ve birçok şirketin belirli noktada buluştuğunu rahatlıkla görebiliriz.

B2C: Açılımı "Bussines to Consumer" olan bu pazarlama kavramının Türkçe karşılığı ise "Şirketten Tüketiciye" olarak çevrilebilir. Kısaca şirket ve müşteri arasındaki pazarlama faaliyetlerine B2C adı verilmektedir.  Uygulama alanı farklılık göstermektedir. Örnek verecek olursak bir firma aracı bir e-ticaret platformunu kullanarak müşterilerine ulaşabilir, bunun dışında kendi internet sitesi ve gerçek mağazaları ile de müşteriline ulaşarak ürünlerini sunabilir. Tabi pandemi ile birlikte hızlı bir ivme yakalayan e-ticaret sektörünün de B2C kavramındaki oranı her geçen gün arttı diyebiliriz.

C2C: Açılımı "Consumer to Consumer" olan bu pazarlama kavramının Türkçe karşılığı ise "Tüketiciden Tüketiciye" olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada amaç tüketiciler arasındaki alışverişi göstermektedir. Örneğin sizin bir ürününüz var ama siz marka değilsiniz bu ürünü Instagram sayfanızdan satarak farklı tüketicilere sunuyorsunuz. Veya günümüzde yaygın bir şekilde kullanıla Dolap, Letgo gibi uygulamalar üzerinden farklı tüketicilere ulaşarak ürünlerinizi buralarda satıyorsunuz. İşte bu tam olarak C2C pazarlamasına örnek gösterilebilir.

B2B Pazarlamasında Nasıl Başarılı Olunur?

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) sistemleri genellikle B2B organizasyonlarında pazarlama performansını değerlendirmek için kullanılır. B2B satış döngüleri birkaç aydan fazla sürebilir ve satış tamamlanmadan önce çok sayıda aşamayı içerebilir. Bu nedenle, CRM sistemleri, pazarlamanın doğrudan işleme nasıl katkıda bulunduğunu doğru bir şekilde değerlendirmek için işletme pazarlamacılarının farklı faaliyetlerden ölçümleri entegre etmesine yardımcı olur. Örneğin, potansiyel müşterilerin nerede ve nasıl müşteriye dönüştüğünü göstermek için sistemdeki belirli promosyon öğelerine (örneğin, web sitesi, ticaret fuarı) etiketler atanabilir.

B2B ve B2C Pazarlama Arasındaki Farklılıklar

Tüketici pazarlaması veya işletmeden tüketiciye (B2C) pazarlama, aile üyeleri veya arkadaşlardan etkilenebilseler de nihai karar vericiler olan kişilere satışlar yapılır. Bir işletme pazarlaması veya işletmeden işletmeye (B2B) pazarlama, bir işletmeye veya firmaya satış yapılır. Bunun için aşağıdaki kriter ve başlıklar bu pazarlamalar için de ayrıca çok önemlidir.

Alıcı Davranışı

B2C satın almalarında duygusal faktörler büyük rol oynarken, B2B satın alma kararları tüketici alıcı pazarlarından daha az duygusal ve daha görev odaklı olma eğilimindedir. Ticari müşteriler genellikle maliyet ve kullanımda ekonomi, üretkenlik ve kalite gibi belirli ürün özelliklerini ararlar. Ek olarak, satın alma süreci daha karmaşık ve uzun olma eğiliminde olduğundan, B2B alıcıları genellikle daha fazla para harcarlar.

Alıcı ve Müşteri İlişkisi

Tüketici pazarlaması, kitle iletişim araçları ve perakendeciler aracılığı ile daha büyük grupları hedefine alırken, ticari pazarlamada tam tersine alıcı ve satıcı arasındaki müzakere süreci daha kişiseldir. Satış temsilcileri ve pazarlamacılar, genellikle müşteri organizasyonunda etkileyici veya karar verici olarak hareket eden kişilere pazarlama yapmakla görevlendirilir. Bir tüketicinin bir marka ile etkileşiminin büyük kısmı tipik olarak bir reklam, promosyon veya işlem yoluyla gerçekleşir. Buna karşılık, B2B pazarlama, bir işlem gerçekleşmeden önce satıcı ve alıcı arasında çok sayıda toplantı içerebilir.

Örneğin, B2B pazarlamacılar ürünleri ve faydalarını özel sunumlarda kilit karar vericilere sunarlar. B2B organizasyonu ayrıca daha fazla konuşmayı kolaylaştırmak için potansiyel müşterileri ve müşterileri halka açık veya özel etkinliklere davet edebilir. Sonuç olarak, satıcı ve alıcı arasında belirli bir süre içinde kademeli olarak güven ve güven inşa edilir. Değerlendirme ve seçim sürecinde önemli ölçüde zaman ve para harcanmakta, bu da B2B müşterileri arasında güçlü bir marka sadakati ile sonuçlanmaktadır.

İletişim Yolları

Yüzeyde iş ve tüketici pazarlaması arasındaki farklar bariz görünse de, ikisi arasında önemli sonuçları olan daha ince ayrımlar vardır. B2B alımları için değerlendirme ve satış süreci, tüketici alımlarından daha uzun ve daha karmaşıktır. Bununla birlikte, ticari pazarlama genellikle hedef kitlelere daha kısa ve daha doğrudan dağıtım kanalları gerektirir. Bir B2B satış elemanı ve bireysel alıcı arasındaki ilişki nedeniyle promosyon karışımının farklı yönleri kolayca kişiselleştirilebilir.

Ticari pazarlamacıların çoğu, genellikle doğrudan pazarlama çabaları ve ticari yayınlar yoluyla, tanıtım bütçelerinin yalnızca küçük bir bölümünü genel reklamcılığa ayırır. Örneğin, bir işletme pazarlamacısı, harcamalarını banner reklamlarına veya ücretli aramaya ayırabilir. Tüketici reklamlarına benzer şekilde, bu reklamlar, pazarlama mesajlarının web ziyaretçilerini bir form göndermeye, broşür indirmeye veya bir web yayınına kaydolmaya ikna etmeyi amaçladığı açılış sayfalarına yönlendirir. İş reklamcılığı sınırlı olsa da, pazarlamanın satış temsilcilerine iletebileceği potansiyel müşteriler oluşturmaya yardımcı olur.

B2C ve B2B Pazarlama Arasındaki Benzerlikler

Bir işletmeye pazarlama ve bir bireye pazarlama, pazarlamanın temel ilkeleri açısından benzerdir. Hem B2C hem de B2B pazarlama hedefleri, pazarlama karmasının temel ilkelerini yansıtır ve her iki durumda da pazarlamacı her zaman:

  • Ürün veya hizmetin güçlü yönlerini belirli bir hedef pazarın ihtiyaçlarıyla başarılı bir şekilde eşleştirin
  • Ürünleri ve hizmet tekliflerini pazarla uyumlu hale getirmek için ürünleri veya hizmetleri konumlandırın ve fiyatlandırın
  • Hedef pazara etkin bir şekilde değer göstermeleri için ürün veya hizmetleri iletişim kurun ve satın.

 

Yorum yap
    Bunlara da bakabilirsiniz

    Dijital Pazarlama Nedir?

    ​Dijital Pazarlama, elektronik cihazlar kullanılarak, pazarlama uzmanları tarafından promosyon mesajlarını iletmek ve müşteri yolculuğunuz boyunca kullanıcı deneyim performansınızı ölçmek için kullanılabilen bir pazarlama türüdür. Uygulamada, dijital pazarlama tipik olarak bir bilgisayarda, telefonda, tablette veya başka bir cihazda görünen pazarlama kampanyalarını ifade etmektedir.
    18 Haziran 2022

    Email Pazarlaması Nedir?

    Bir işletmenin ürün ve hizmetlerini klasik pazarlama yöntemleri ile tanıtmasının yanı sıra müşteri sadakatini teşvik etmek amacıyla pazarlama çalışmalarında elektronik posta kullandığı yöntemdir.
    18 Haziran 2022

    Ürün Pazarlaması Nedir ?

    Ürününü başarılı bir şekilde pazarlanması, hedef kitlesinin dikkatini çekmek adına yapılan pazarlama stratejilerine, kalitesine ve elbette ki türüne bağlıdır. Eğer ki yeni bir ürün piyasaya sunacaksanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Bu yazımızda size bu önemli noktalardan bahsedecek ve yol göstereceğiz.
    20 Şubat 2022
    Ürün Pazarlaması Nedir ?

    Müşteri Pazarlaması Nedir ?

    Müşteri pazarlaması, yapılacak olan pazarlamanın müşteri odaklı olması anlamına gelmektedir. Müşterinin iyi bir şekilde analiz edilerek buna yönelik bir pazarlamanın yapılması, müşteri pazarlamasının özeti olduğunu söyleyebiliriz. Yapılacak pazarlamanın müşteri odaklı olması, pazarlamanın başarı oranını arttırmaktadır. Geleneksel veya dijital pazarlamada “müşteri pazarlaması” tekniğini kullanan markaların büyük başarılar yakalayabileceği görülmüştür.
    12 Aralık 2021
    Müşteri Pazarlaması Nedir ?

    Gerilla Pazarlama Nedir ? Tanım - Faydalar - Özellikler

    Gerilla pazarlama, markaların çeşitli yaratıcı tekniklerle yaptığı reklamlarla satışlarını arttırma tekniğidir. Genelde dış mekanlarda yapılan reklamlarda kullanılan bu teknik, geniş kitlelere markayı yaratıcı bir yolla duyurma çabasıdır. Geleneksel tekniklerden uzak duran gerilla pazarlama; ucuz, stratejik ve yenilikçi bir yaklaşımla pazarlamanın maksimum verimde gerçekleşmesini hedefler. Gerilla pazarlamada amaç tüketicinin markayı hızlı bir şekilde tüketmesi ve markanın virale girmesidir.
    11 Aralık 2021
    Gerilla Pazarlama Nedir ? Tanım - Faydalar - Özellikler

    Nöropazarlama Nedir? Markalar Nasıl Kullanabilir?

    Nöro pazarlama, diğer bir deyişle neuromarketing, insan beyninin çeşitli bölgelerini inceleyerek satın alma stratejisini geliştiren bir pazarlama tekniğidir. İlk olarak ABD’de ortaya çıkan bu kavram günümüzde pazarlama alanında oldukça sık kullanılmaktadır. Nöro bilim ve pazarlama dalları arasında ilişki kuran bu teknik, ilk olarak Martin Lindstrom’un “Buyology” adlı kitabında ele alınmıştır. Zamanla popülaritesi artan ve daha geniş kitlelerce merak edilen bu teknik, günümüzde yaygın olarak birçok marka tarafından kullanılmaktadır. Pek çok teknik ve yöntem içeren nöro pazarlama, günümüzde pazarlama bölümünde verilen bir ders olarak da görülmektedir.
    11 Aralık 2021
    Nöropazarlama Nedir? Markalar Nasıl Kullanabilir?
    Ali Nail Uzun
    Website SEO MarketingNeden Website SEO Marketing?
    En iyi teknoloji bile ancak arkasındaki insanlar kadar iyi olabilir. Bu nedenle, telefonla uzman desteği ve çok daha fazlasını sunuyoruz.
    Ali Nail Uzun
    WSM Teknoloji A.Ş - Kurucu
    👋 Yardım etmek için buradayız
    Bizi +90 850 303 72 68 numaralı telefondan arayın veya bir sohbet başlatın.